Educació i més educació. La primera sessió de treball oberta a la ciutadania, celebrada ahir, ha constatat que el segon Pla d'Igualtat de Gènere i Diversitat per al municipi ha de prioritzar l'educació com a eix vertebrador d'una societat igualitària. Aquesta primera trobada amb la ciutadania per treballar l'elaboració d'aquest segon pla ha servit per repassar els eixos estratègics i les accions del que va ser el primer pla, el del 2017. També es van posar sobre la taula les qüestions bàsiques que ha d'incloure la nova proposta com són l'educació, el lideratge i compromís polític i la implicació i complicitat de les entitats del poble, així com propostes concretes com recuperar la festa de la diversitat, entre altres.
La primera sessió de participació ciutadana per elaborar el segon pla d'igualtat de Malgrat de Mar va començar constatant la necessitat que aquest full de ruta tingui la doble mirada de gènere i de LGTBIQ.
Durant la sessió de treball, es va insistir en la necessitat que l'educació i la coeducació -com a acció educadora que potencia la igualtat real d'oportunitats entre dones i homes- sigui l'eix vertebrador del pla d'igualtat de gènere i diversitat. I l'educació extesa a les diferents etapes de la vida: des de la infància fins a la tercera edat. Els participants van insistir que l'educació és clau per garantir la igualtat real i que cal invertir-hi recursos.
També es va insistir a demanar compromís polític perquè el pla tiri endavant i es pugui desenvolupar amb garanties.
Altres propostes que es van posar sobre la taula va ser la necessitat d'utilitzar un llenguatge inclusiu, de fer difusió entre la ciutadania dels conceptes claus de la igualtat, la necessitat d'establir un protocol per a l'abordatge de violències masclistes, així com recuperar activitats com la festa de la diversitat com a espai de trobada i intercanvi amb altres cultures, entre altres.
La ciutadania podrà continuar fent propostes a través de la plataforma de participació de l'Ajuntament on es penjarà documentació i formularis per fer arribar les iniciatives.
El primer pla va ser aprovat el 2017
L'Ajuntament va aprovar el novembre de 2017 el seu primer Pla d'Igualtat de Ciutadania. Un pla que a partir de la diagnosi inicial va definir unes mesures per a quatre anys per poder corregir situacions no equitatives, cobrir mancances i enfortir aspectes clau per a la igualtat entre dones i homes.
El primer Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Malgrat del 2017 va ser elaborat per la Diputació de Barcelona i va establir sis línies estratègiques. La primera va ser el compromís amb les polítiques d'igualtat de gènere i la segona, l'acció contra la violència masclista Les altres línies estratègiques van ser els drets i qualitat de vida, la coeducació, la reformulació de temps i treballs i el reconeixement del lideratge i participació de les dones.
L'Ajuntament prepara un nou Pla d'Igualtat de Gènere i Diversitat per al municipi