La Diputació es mostra receptiva a donar suport al projecte per recuperar i protegir les Mines de Can Palomeres

Última revisió 14-09-2022 14:07
14/09/2022

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va visitar dissabte l’Espai de les Mines de Can Palomeres, acompanyada de l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas. Marín va mostrar-se receptiva a donar suport tècnic i econòmic al projecte per a l’adequació ambiental i paisatgística de les Mines de Can Palomeres, que l'Ajutament vol portar a terme per posar en valor aquest espai amb la intenció de recuperar-lo i protegir-lo.

La presidenta de la Diputació va poder conèixer de primera mà i sobre el terreny els projectes que l’Ajuntament té per a aquest espai. Núria Marín es va mostrar receptiva a estudiar la petició de l’Ajuntament que donar suport tècnic i econòmic a aquesta iniciativa. La president va afirmar que «aquest és un projecte especialment important tant per la part de recuperació del conjunt patrimonial , tant dels antics edificis com del mateix espai natural, perquè es converteixi en un punt d’atracció turística del municipi, però especialment pel que suposa de protecció d’un espai natural singular i de les diferents espècies de quiròpters que hi habiten, com un element patrimonial a tenir en compte». L'alcaldessa i tènics municipals van exposar-li la prioritat de poder tirar endavant l'expropiacions de diferents indrets de l'Espai Mines de Can Palomeres per poder començar a tirar endavant el projecte que permetrà recuperar-lo, protegir-lo i posar-lo en valor.

Les mines de ferro de Can Palomeres van ser explotades al llarg del segle XIX, sobretot entre els anys 1909 i 1914. L’explotació comptava amb un espectacular sistema telefèric de vagonetes, que transportava el material des de la muntanya, a través de l’estació de càrrega, fins a uns 400 metres mar endins, a La Pilona, on es carregava el ferro als vaixells. De l’activitat minera, es conserven vestigis com ara les boques de les mines, la plataforma de descàrrega La Pilona, l’estació de càrrega, algunes canalitzacions, diversos pilars, una vagoneta i alguns raïls, entre altres.

L’Espai Mines de Can Palomeres forma part de la xarxa de parcs naturals ‘Natura 2000’ amb un dels millors hàbitats i espècies d’Europa. Acull la colònia de ratpenats amb més biodiversitat de Catalunya amb unes divuit espècies diferents, i és un dels refugis de cria i migració més important d’Europa.

 

L’Espai Mines de Can Palomeres s’ha consolidat com un espai membre de la Xarxa Epidemiològica Internacional, juntament amb l’Institut Pasteur, el Parc Nacional d’Aigüestortes i el Parc de l’Estany de Sant Maurici, entre d’altres.

L’Ajuntament de Malgrat de Mar vol posar en valor aquest espai amb la intenció de recuperar-lo i protegir-lo. Per fer-ho, disposa d’un projecte constructiu per a l’adequació ambiental i paisatgística de les Mines de Can Palomeres, redactat per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya l’any 2015. Aquest projecte preveu un seguit d’actuacions per posar en valor tot aquest patrimoni de Can Palomeres. Algunes d’aquestes actuacions previstes i que es podrien executar quan el pla especial estigui aprovat definitivament seria la recuperació de l’edifici de l’estació de càrrega que passarà a convertir-se en una Aula per a la descoberta de les mines, que segons un projecte redactat per Generalitat, es preveu convertir en un centre de recepció de visitants, generació d’activitats i interpretació del patrimoni miner i de la diversitat de la colònia de ratpenats existent a les mines. També es pot desenvolupar per convertir la petita construcció davant de la Mina Angelita en estació biològica, amb l’objectiu de facilitar, simplement, la tasca de camp dels investigadors que estiguin realitzant estudis sobre fauna i/o flora com, per exemple els quiròpters, d'acord amb tota la varietat de disciplines d’àmbit ecosistèmic així com el canvi global.

 

Altres accions previstes en el projecte constructiu necessitaran la redacció, aprovació i tramitació d’un projecte específic com el de la Masia de Can Palomeres, en el qual està previst que es converteixi en una estació biològica i crear-hi un espai de recepció de visitants de l’espai natural i patrimonial de Can Palomeres, així com un centre d’interpretació i un centre d’estada i pernoctació per als investigadors. El pla especial també inclou com ha de ser la gestió de l’espai i dels equipaments: des de la gestió preventiva, passant per la recuperació d’espècies amenaçades, la regulació de l’ús públic i l’aprofitament sostenible forestal. A més, el pla fa un estudi econòmic i financer per poder portar a terme les diferents actuacions.

 

Visita a les Mines. Foto: Diputació de Barcelona
Imatge del moment de visita a l'interior de les Mines dissabte al matí. Foto: Diputació de Barcelona.