La Vila del Llibre de Malgrat estarà dedicada al viatge i comptarà amb Vicenç Villatoro i Care Santos

Última revisió 19-08-2022 14:18
19/08/2022

Malgrat de Mar es converteix en Vila del Llibre. Els dies 26, 27 i 28 d’agost, el poble serà l’escenari d'aquest festival literari que atorga protagonisme al llibre i l’imaginari que l’envolta. Els viatges seran el fil conductor de l’esdeveniment, que té com a lema “Malgrat de Mar. De llibres i de viatges”. Hi participaran escriptors com Vicenç Villatoro, Vicenç Llorca o Care Santos, entre d'altres. Hi haurà un 'Espai d'autors locals' a la plaça de l'Església, una ruta literària pels carrers del poble i 'Cadires a la fresca' per recuperar el costum de treure cadires al carrer i xerrar amb els veïns, tot parlant d'autors i autores que han parlat de Malgrat de Mar en els seus escrits. Les activitats tindran horari de tarda-nit. 

Aquest matí, la regidora Lurdes Borrell, el director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, i la comissaria de la Vila del Llibre, la narradora, actriu i titellaire, Assumpta Mercader, han presentat aquest matí en roda de premsa el programa d'activitats de Malgrat Vila del Llibre. El fil conductor que vehicularà la programació cultural del festival serà el viatge. El viatge entès des d’una òptica àmplia, amb tot l’abast de la paraula. Hi haurà activitats dedicades a l’emigració, el viatge que es fa per força, amb la participació d’escriptores maresmenques; taules dedicades al viatge interior; d’altres dedicades a grans autors com Aurora Bertrana, la gran viatjant de la literatura catalana, o Jules Verne, que va fer del viatge extraordinari leitmotiv de les seves novel·les; actes sobre exploradors i pioners com el capità malgratenc Fèlix Cardona o Enric Blanco, entre altres. 

Malgrat Vila del Llibre obrirà les portes al món dels llibres el divendres 26 d'agost amb una inauguració a les 18:30 h a les Peixateries Velles. Entre les activitats de la programació destaquen els actes en clau malgratenca, que són fruit de la tasca feta en aquests mesos per l'Ajuntament, la comissària i el teixit popular, cultural i associatiu malgratenc. D'aquesta manera, la Biblioteca La Cooperativa recuperarà una ruta per descobrir el Malgrat literari; el Centre Terapèutic del Maresme s’encarregarà de la gestió dels Encants del Llibre, el projecte de llibreria de vell de la Xarxa; el club de lectura L’Esquirol entre llibres aproparà la figura de la malgratenca Zenòbia Camprubí a partir de la biografia d’Ángel Sody; els escriptors i escriptores malgratenques disposaran de dos espais per presentar les seves obres. També han sorgit propostes originals i generoses com la dels propietaris de la desapareguda pastisseria La Granja, que han cedit l’espai per a aquests dies i serà convertit en un centre d’activitats al voltant del reciclatge del cartó. També hi haurà Cadires a la fresca al carrer de Mar, que recuperarà el costum de treure cadires al carrer amb la fresca per xerrar. Quatre malgratencs proposaran parlar d'autors que han parlat de Malgrat de Mar en els seus escrits. 

La Vila del Llibre de Malgrat comptarà amb la presència d'autors com Vicenç Villatoro i Vicenç Llorca, que parlaran dels seus llibres de capçalera; Care Santos que parlarà de sexe amb pat Vila, i també amb noms no tan coneguts com la Maria Escalas, amb la novel·la Estimada Mirta o la poeta Núria Mirabet, que oferirà el recital del seu nou llibre a l’Ateneu El Rovell. Així mateix, hi tindran protagonisme llenguatges escènics menys habituals, com la improvisació, amb l’espectacle Fragments del músic Jordi Expósito, la ballarina Ariadna Sarrats i la poeta Clara Centenera; o la poesia visual, amb l’espectacle d’ombres i sons Nau fràgil de la companyia francesa L’Insalubre Cinémathèque, que tindrà lloc a la Capella de l’Antic Hospital.

El festival clourà les seves portes diumenge a les nou de la nit amb un acte que s’emmarca dins el centenari de Gabriel Ferrater, l’espectacle de música i poesia In Memoriam, un viatge per la memòria de l’adolescència i primera joventut de Ferrater, la Guerra Civil i l’exili, a partir del poemari homònim i d’altres versos. Hi haurà també un record per als brigadistes internacionals que es van enfonsar amb el vaixell 'Ciudad de Barcelona' davant la costa de Malgrat; i es recordarà la vida i obra de Joan Fuster i de Gabriel Ferrater, altre cop, en exposicions commemoratives a la Biblioteca La Cooperativa.

La regidora de Cultura ha explicat durant la presentació que "ser Vila del Llibre permet acostar el món que envolta els llibres a la població, donar a conèixer i reconèixer autors i escriptores locals, il·lustradors, artistes i descobrir-ne de nous". "Permet rebre escriptors coneguts i conversar amb ells; fer visible com n'és d'important la lectura en l'aprenentatge i en la vida de tots nosaltres; impulsar noves dinàmiques culturals i socials; promoure el turisme cultural, donar a conèixer la nostra vila i ser referent durant uns dies del món editorial i cultural del nostre país", ha dit Lurdes Borrell. 

La comissària de Malgrat Vila del Llibre, Assumpta Mercader, ha destacat que el més rellevant és que dins la Xarxa Vila del Llibre, cada poble té la seva pròpia idiosincràsia. "És un projecte propi, perquè Malgrat se'l senti seu, se'l faci seu. I amb voluntat que sigui un projecte que tingui cua, que tingui continuïtat", ha remarcat. 

Segons ha explicat el director de la Xarxa de Viles del Llibre, el format i les activitats de la Vila han estat pensades perquè "siguin compatibles la calor estiuenca amb la literatura". "Portem els llibres a peu de carrer perquè la lectura també pot ser un fet social", ha afirmat Enric Bono. 

Malgrat de Mar forma part de la xarxa Vila del Llibre 2022 juntament amb altres municipis d’arreu com Barcelona, Sitges, L'Escala, Cervera, Piera, Manacor i Cabrils. 

 

Consulta el programa aquí sota. 

Imatge de la roda de premsa de presentació de Malgrat Vila del Llibre. Foto: AjMalgrat.
Imatge de la roda de premsa de presentació de Malgrat Vila del Llibre. Foto: AjMalgrat.