L'Ajuntament catalogarà tots els vestigis de les Mines de Can Palomeres, inclosa La Pilona

Última revisió 12-12-2019 23:11
24/05/2017

L'Ajuntament va presentar dilluns al vespre a l'Arxiu Municipal els treballs de la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en l'àmbit de Can Palomeres. L'objectiu d'aquests treballs és la protecció de l'entorn patrimonial i natural de Can Palomeres. També preveu la catalogació tots els vestigis relacionats amb l'activitat minera de Can Palomeres des de l'estació de càrrega fins a La Pilona. A més, es preveu modificar la catalogació de la masia de Can Palomeres per a usos cie

L'entorn de les Mines de Can Palomeres, de 45,7 hectàrees, ja està catalogat com a espai de Xarxa Natura 2000 per la importància a nivell de biodiversitat per la presència de colònies de ratpenats. L'Ajuntament de Malgrat de Mar porta a terme aquesta modificació del POUM per protegir tot aquest entorn, tenint en compte el seu patrimoni històric, arqueològic, industrial, cultural i natural. Aquesta modificació, que redacta l'empresa Limonium SL, inclou figures urbanístiques per protegir tots els elements d'aquest espai.

L'objectiu de la modificació és facilitar la gestió i conservació dels valors naturals associats a l'espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 i un entorn perifèric que també presenta hàbitats i espècies de valor. També es pretén facilitar la recuperació arquitectònica i paisatgística dels elements visibles de patrimoni històric així com la gestió de l'ús públic associat a aquest àmbit, que actualment és incontrolat i provoca importants problemàtiques per a la conservació d'hàbitats i espècies. Un altre dels objectius importants per portar a terme la modificació és crear uns equipaments públics que concentrin usos públics compatibles i beneficiosos amb la conservació de l'espai, associats a la posada en valor d'aquest patrimoni.

La modificació crea noves eines de protecció de l'entorn patrimonial i natural de Can Palomeres, també defineix equipaments de nova creació com són la Masia de Can Palomeres, l'estació de càrrega de les mines i l'edificació associada. La modificació també planteja la creació d'un nou àmbit de serveis tècnics que inclou el pou i la caseta existents a prop del Rierot de Mas Joer. A més, delimita l'àmbit del Pla Especial Urbanístic per al desenvolupament i gestió de les determinacions del planejament urbanístic d'aquest sector.

Per altra part, la modificació del POUM a Can Palomeres també fixa els criteris per modificar el catàleg del pla urbanístic de Malgrat de Mar i incloure tots els vestigis del passat miner de Can Palomeres. D'aquesta manera, es catalogaran l'estació de càrrega, les boques de les mines, el pont, el safareig, els camins i La Pilona, entre molts altres.

Eines per protegir i posar en valor

La regidora d'Urbanisme i Medi Ambient, Mireia Castellà (JXM), ha explicat que els treballs de la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) resten en exposició pública fins el 9 de juny i que qualsevol ciutadà pot presentar al·legacions. La regidora ha destacat que aquesta modificació "ens dóna eines de gestió per poder protegir el patrimoni històric, cultural i mediambiental de les Mines de Can Palomeres i tot el seu entorn". "Tindrem eines de protecció que a més, ens permetran posar en valor tot aquest espai", ha destacat Mireia Castellà. En aquest sentit, ha destacat que en la modificació s'ha optat per canviar els usos que pot tenir la Masia de Can Palomeres delimitant-los a un ús cultural, científic i mediambiental. En concret, es diu que podrà ser un espai de recepció de visitants de l'espai natural i patrimonial de Can Palomeres, així com un centre d'interpretació de l'espai natural i patrimonial, i també un centre d'estada i pernoctació d'investigadors de l'espai.