L'Ajuntament no cedirà el seu superàvit al govern de l'Estat

Última revisió 15-08-2020 16:48
14/08/2020

Tots els grups municipals van aprovar anit una moció de rebuig a l’acord signat per la Federació Española de Municipis i Províncies i el govern de l’Estat, el dia 4 d’agost, “per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”. L'Ajuntament de Malgrat té un superàvit d'uns 3 milions d'euros. 

La moció va ser presentada en el ple d'ahir com a urgència pels grups municipals de JXM, ERC i CUP a l'oposició, i de JXCat-Malgrat ens Mou, al govern. Tots els grups municipals, inclòs el PSC al govern, van donar suport a la moció i van defensar que és l'Ajuntament qui coneix millor les necessitats i demandes de la ciutadania. 

La moció sosté que els ajuntaments necessiten el superàvit per combatre amb garanties nous rebrots de la pròpia crisi sanitària però, a la vegada, també es pugui aplicar les imprescindibles mesures efectives per la inclusió social i la reactivació econòmica, així com pel sobreesforç i la greu tensió que viuen les hisendes locals degut a la pandèmia, calen nous instruments legislatius i econòmics que ara no hi ha. 

 

Altres demandes de la moció

La moció també demana que es flexibilitzi la regla de despesa i a modificar la llei d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. També reclama al govern de l’Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. A la vegada, que es garanteixi l’accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i i social de les entitats locals i evitar, d’aquesta forma, municipis de segones velocitats.

A més, s'insta al govern de la Generalitat de Catalunya a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i  la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

Es demana també al govern català que es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

A més, se sol·licita al govern de l’Estat, al Congreso de los Diputados, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l’obligació que qualsevol nova regulació ha d’anar acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

 

 

 

 

Consulta aquí sota la moció íntegra. 

Documents adjunts