L'alcalde de Malgrat, Joan Mercader (PSC), ha enviat una resposta a la carta que Endesa va li va fer arribar l'1 d'agost als municipis catalans, en què els reclamava que paguessin la meitat del deute de les famílies vulnerables. És a dir, que els consistoris es fessin càrrec del 50% dels rebuts d'electricitat de les persones que pateixen pobresa energètica. De l'altra meitat sí que se'n faria càrrec Endesa. Si no és així, la carta amenaça amb tallar els subministraments elèctrics a partir d'octubre.
Segons Endesa el deute de famílies que pateixen pobresa energètica a Malgrat de Mar és de 73.000 euros. En la seva resposta, l'alcalde de Malgrat trasllada "el rebuig tant pel que fa a la forma – constitució dels nous Consistoris, vacances estivals- com al contingut de la comunicació rebuda en aquest consistori". Joan Mercader recorda a la companyia que "la norma de referència amb rang de llei d'aplicació a Catalunya és la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i pobresa energètica". "Aquesta norma va néixer fruit d'una iniciativa legislativa popular (ILP) i va comptar amb un gran consens polític i social al ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya. Aquesta Llei, a més de garantir l'accés als subministraments bàsics d'aigua, llum i gas, prohibeix els talls de subministrament a les persones en situació d'exclusió residencial", afegeix en la seva carta adreçada a Endesa.
Joan Mercader recull en el seu escrit que "les entitats municipalistes (FMC i ACM); les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona; l'AMB i la Generalitat de Catalunya, estan treballant de manera conjunta, unitària i coordinada per donar-nos una resposta als ajuntaments. Totes les administracions públiques del país us traslladem el nostre malestar i la nostra preocupació ".
L'alcalde acaba la seva carta demanat a Endesa que deixi sense efecte la seva reclamació del deute.
L'any 2007, la Generalitat, les quatre diputacions i els ajuntaments van demanar a les companyies d'aigua, llum i gas que signessin un conveni on es comprometessin a assumir la meitat de la factura de les famílies vulnerables. Les empreses d'aigua van firmar aquest conveni, però les de llum i gas no.