Laura Freixas guanya la 15a Beca d'Investigació amb un projecte sobre arquitectura local

Última revisió 26-10-2023 13:28
26/10/2023

La jove malgratenca Laura Freixas Dalmau és la guanyadora de la 15a Beca d'Investigació "Vila de Malgrat de Mar". El jurat va atorgar la beca ahir a la tarda al seu projecte que porta per títol "L'arquitectura malgratenca de finals del segle XIX i principi del XX. Eclecticisme, modernisme i noucentisme". 

 

Laura Freixas és llicenciada en Humanitats i té un màster en anàlisi i gestió del patrimoni artístic. La proposta que va presentar a la convocatòria de la 15a beca d'investigació ha estat seleccionada pel jurat per la seva "correcta formulació a nivell d'objectius i hipòtesis de treball, la bona metodologia que planteja, així com el coneixement de les fonts amb què el pensa realitzar". 

En aquesta convocatòria s'han presentat tres treballs més: "La metal·lúrgia a Malgrat" de Vicenç Bayarri, "El passat romà: vestigis arqueològics de Malgrat de Mar (segles I aC-V dC) de Marta Noya i Iñaki Moreno i "Les escoles de Malgrat: una història de l'educació entre 1939 i la dècada de 1950" de David Alvarado i Marina Bover. 

El jurat d'aquesta edició estava format pels investigadors especialitzats: Raquel Lacuesta, doctor en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona; Joan Llinàs, historiador i arqueòleg en representació d'Atri Cultura i Patrimoni SLU i Joaquim Maria Puigvert, doctor en Història per la Universitat de Girona. També en formava part la regidora de Cultura i Arxiu, Lurdes Borrell.

 

La beca d'investigació des de 1991

La 15a edició de la Beca d'Investigació "Vila de Malgrat de Mar" està dotada amb 3.000 euros. La beca d'investigació, creada i convocada per l'Ajuntament de Malgrat té com a objectiu estimular treballs que contribueixin al coneixement de la realitat actual i històrica del poble. Es convoca de forma bianual des de 1991. La beca s'atorga a un projecte d'investigació sobre qualsevol àrea de coneixement (ciències naturals, socials, econòmiques, jurídiques, entres altres) que tingui una relació directa amb Malgrat: amb la seva gent, la seva història, el seu medi natural, els seus recursos econòmics, la seva realitat col·lectiva. 

Els guanyadors de les anteriors beques han estat els següents: 

-1a. "Malgrat i la seva premsa: 1915-1968. Cinquanta anys de vida malgratenca" de Jordi Bayarri i Jordi Goñi.

-2a "Malgrat al vuit-cents. Estudi socioeconòmic" de Maria Teresa Mora.

-3a "El cinema a Malgrat de Mar. 1904-1997" de Manuel Cusachs i Corredor.

-4a "Associacionisme popular a Catalunya (1850-1950). Una població paradigmàtica: Malgrat de Mar" de Jordi Pomés i Vives.

-5a. "Malgrat de Mar (1975-2002). Creixement urbà dins de la Regió Metropolitana de Barcelona" de Fàbio Valbonesi Prieto.

-6a "Malgrat 1930 - 1940: els anys silenciats. República, revolució, guerra i dictadura a un poble de l'Alt Maresme" de Sònia Garangou Tarrés.

-7a "Canvi social, identitat i poder local: els orígens del règim municipal a Malgrat de Mar (Vilanova de Palafolls s.XIII-XVI)" de Jaume Oliver Bruy. Treball no realitzat per incompareixença de l'autor.

-8a "Fèlix Cardona i l'exploració catalana de l'Orinoco" d'Eugeni Casanova Solanes.

-9a "Ramon Turró vindicat" de Miquel Verdaguer Turró.

-10a "El tresor ecològic de les mines de can Palomeres: els ratpenats" de Jordi Serra, Marc López i Xavier Bayer.

-11a "Entre el Capaspre i la Tordera. Orígens i primeres passes de Malgrat de Mar (Segles X-XV)" de Xavier Soldevila.

-12a "La parròquia de Malgrat (segles XVI-XIX): estudi transversal de la comunitat" de Joan Piña i Anna Maria Anglada.

-13a ""La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat" de Marc Martin Solà.

-14a "Amfibis i rèptils de Malgrat de Mar: joies de la nostra biodiversitat " de Santiago Poch Cartañà.

Laura Freixas
Laura Freixas. Foto: Laura Freixas.