Una trentena de persones van participar ahir diumenge a la primera jornada a Malgrat de seguiment d'ocells marins de Catalunya. La trobada va tenir una primera part teòrica, que es va fer al Centre Cívic, i una de pràctica amb les observacions al delta de la Tordera. Es van comptabilitzar 449 baldrigues mediterrànies, 75 baldrigues cendroses, altres de balears, mascarells, corbs marins emplomallats i molts altres. L'Associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera (Natmont) va ser amfitriona de la jornada amb la col·laboració de l'Ajuntament.
El seguiment d’ocells marins de Catalunya és un projecte impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia amb el suport de la Fundació Alive i la col·laboració de SEO/BirdLifeCatalunya, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el grup Sterna, l’Associació de Naturalistes del Montnegre i laTordera (NatMont) i el GEPEC amb l’objectiu de crear una xarxa de seguiment dels ocells que es mouen pel litoral català.
La metodologia del SAM es basa en el comptatge directe d’ocells marins des d’un punt d’observació. El cens es desenvolupa escombrant el mar amb telescopi per a distàncies llargues, i amb prismàtics per a distàncies curtes. Les persones observadores han d’anotar tots els grups d’individus que siguin capaces de veure, així com la direcció del seu moviment.
Els censos es porten a terme a sis punts d’observació de la costa catalana, prèviament seleccionats, per les seves característiques geogràfiques, logístiques i amb cites habituals d’ocells marins. Aquests punts són: cap de Creus, cap de Begur, delta de la Tordera, delta del Llobregat, cap de Salou i delta de l’Ebre.
La durada del cens és de dues hores seguides, compreses entre les tres hores anteriors a la posta del sol. Aquest període es divideix en dos rangs horaris d’una hora cada un, per estandaritzar el cens amb altres comptatges complementaris i per actualitzar la informació meteorològica.