Malgrat de Mar, Vila Florida

Última revisió 12-12-2019 23:17
13/04/2016

Malgrat de Mar s'incorpora al moviment de Viles Florides, que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l'enjardinament i millora dels espais verds. D'aquesta manera, Malgrat se suma als 80 pobles de tot Catalunya que formen part d'aquesta distinció.

Malgrat de Mar és Vila Florida, un projecte que promou la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), que posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d'economies locals a través de l'atractiu de parcs i jardins. Aquest projecte compta amb el suport de l'Agència Catalana de Turisme, la qual des de l'agost de l'any passat treballa en la promoció de les Viles Florides a nivell turístic.

Malgrat Turisme SL va presentar una sol·licitud, presentant, en col·laboració amb la Regidoria d'Obra Pública i Serveis, un projecte de la gestió dels espais verds de Malgrat i també un reportatge fotogràfic. Ara la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya ha anunciat que Malgrat de Mar ha obtingut la distinció de Vila Florida. Entre el 18 d'abril i el 20 de juny, un jurat visitarà Malgrat per valorar i atorgar un reconeixement en forma de "Flors d'Honor". Uns cartells acreditaran Malgrat com a Vila Florida, a les entrades i sortides del municipi.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l'espai verd i el nombre d'habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l'estat de manteniment, l'existència d'un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d'espècies o l'estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l'aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació i per això que es promou guardons en altres categories als que hi pot optar qualsevol persona, entitat, col·lectiu o empresa. Així, existeixen també es reconeixements als Espais Públics Florits: destinats a associacions de veïns de barris o carrers de pobles i ciutats que promouen l'art floral al seu entorn més proper; els Col·lectius Florits: que apleguen entitats educatives, formatives o del tercer sector que treballen per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal; els Racons Florits: per al reconeixement d'empreses del sector privat amb sensibilitat ambiental i paisatgística, i les Llars Florides: pensat per a les persones que tenen cura dels seus balcons, terrasses o jardins.

Al Maresme, els municipis que tenen la distinció Vila Florida són: Alella, Argentona, Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna, Tordera, Vilassar de Mar i el darrer en incorporar-se, Malgrat de Mar.