L'Ajuntament de Malgrat de Mar va participar dissabte al matí a la trobada entre municipis catalans, ong i associacions de col·lectius d'origen gambià residents a Catalunya, organitzada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Coordinadora d'ONG Solidàries. El regidor de Solidaritat, Jordi Romero, i el president de l'Associació d'Immigrants de Malgrat, Jamal Abouch, van explicar el projecte, promogut pel consistori, per a la rehabilitació del Centre de Salut de Yorobawol a Gàmbia. L
Sota el títol de "Presentació d'una bona pràctica en l'àmbit del codesenvolupament i de la coordinació amb les institucions loals al terreny", el regidor de Solidaritat del consistori malgratenc, Jordi Romero, va exposar l'experiència del projecte de rehabilitació del Centre de Salut de Yorobawol a Gàmbia, engegat l'any 2007. Romero va explicar detalls d'aquest projecte de cooperació juntament amb el president de l'Associació d'Immigrants de Malgrat, Jamal Abouch, entitat que va promoure aquesta reconstrucció del centre de salut.
Yorobawol és un poblat de la Regió de Upper River a Gàmbia, lloc d'origen de la major part dels immigrants gambians que resideixen actualment a Malgrat. El centre de salut dóna atenció a una població de més de 18.000 habitants repartits en 32 poblats rurals i dispersos.
Durant la primera fase del projecte es va portar a terme la rehabilitació de 5 edificis destinats a allotjament del personal sanitari, l'edifici de consultes (general, pediatria i maternitat) -amb la renovació de terres, sostres, pintura, portes i finestres, entres altres-, instal·lació d'aigua per al consum humà, depòsit, aigua, generador, canalització i aixetes a cada recinte i la reconstrucció de les foses sèptiques i conduccions.
La segona fase del projecte va consistir en la rehabilitació de l'edifici per a familiars dels malalts, el sistema d'electricitat, el mobiliari i els equips bàsics, dotació de farmàcia, col·locació d'una tanca perimetral del recinte i la coordinació conjuntament amb el comitè del salut, personal sanitari i ministeri per treballar quina ha de ser la gestió i el manteniment del funcionament sanitari.
En total s'han invertit 211.558 euros, dels quals l'Ajuntament n'ha aportat 163.040 -entre 2007 i 2009-, el Consell Comarcal del Maresme 1.400, altres ajuntaments 43.988 i l'Associació d'Immigrants de Malgrat i la col·laboració ciutadana 3.130 euros. L'Ajuntament de Malgrat ha tirat el projecte endavant a petició de l'Associació d'Immigrants de Malgrat, i a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Per altra part, l'Ajuntament va destinar al desembre passat 3.800 euros més per al finançament del transport d'un contenidor amb material hospitalari del port de Bardelona al port de Bajul (Gàmbia). A més, del material hospitalari també hi havia un vehicle tot terreny, cadires, llits i altre material.
La jornada de treball de dissabte va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Blanes i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i el suport dels ajuntaments de Barcelona, Celrà, Girona, La Jonquera, Malgrat de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Olot, Santa Coloma de Gramenet i Vilafant. Hi van assistir entre altres, el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Carles Llorens, el cònsol honorari de Gàmbia a Barcelona, Juan del Moral i l'alcalde de Blanes, Josep Marigó.