Malgrat de Mar tornarà a tenir pubilla després de 37 anys. La Regidoria de Cultura vol recuperar aquesta tradició, que es va deixar de celebrar l'any 1978. Flora Velasco, ara veïna de Tordera, va ser la darrera malgratenca que va portar la banda. Malgrat tornarà a tenir pubilla aquesta festa major de Sant Roc, i a més, també incorporarà la figura de l'hereu
L'Ajuntament té previst iniciar el proper mes d'abril una campanya per engrescar els joves d'entre 16 i 22 anys a presentar-se com a candidat a pubilla i hereu. Els nois i noies interessats han d'enviar una carta de presentació i una fotografia a l'adreça d'e-mail cultura@ajmalgrat.cat. Es podran presentar candidatures fins el 31 de maig. Les votacions per triar el nom de la pubilla i l'hereu de Malgrat de Mar 2015 es portaran a terme la darrera quinzena del mes de juny. La idea és que les votacions es puguin fer a la web municipal -www.ajmalgrat.cat- i també als diferents comerços del poble, on hi haurà dipositades unes urnes. El regidor de Cultura, Jordi Romero (PSC), ha explicat que l'elecció de la pubilla i l'hereu es farà tenint en compte les votacions populars, però que serà un jurat format per persones de diverses entitats culturals del poble qui triïel nom dels joves que representaran Malgrat arreu de Catalunya.
L'acte de proclamació de la pubilla i l'hereu de Malgrat es farà el 14 d'agost, dins els actes de la festa major de Sant Roc. la Regidoria de Cultura ha explicat que en aquest acte hi participaran pubilles i hereus de tot Catalunya. L'acte serà presentat per la pubilla del Maresme, i representant de Palafolls, Cristina Riera, i l'hereu del Maresme, Arnau Akhtar d'Arenys de Mar.
Recuperar tradicions
Per la documentació dipositada a l'Arxiu Municipal se sap que la celebració de la tradició del pubillatge a Malgrat data de l'any 1960 i que es va mantenir fins l'any 1978. El regidor de Cultura ha manifestat que aquesta iniciativa s'inclou en la proposta de recuperar tradicions populars. "És un dels objectius marcats per la regidoria aquest mandat que ara finalitza, que consisteix en recuperar i difondre entre nouvinguts i els més menuts, la cultura i tradicions populars i també les locals", ha explicat Jordi Romero. En aquest sentit, el regidor ha afegit que a més de mantenir les ja existents dins del nostre calendari actual, s'han incorporat en els darrers anys d'altres com l'home dels nassos, la castanyada, Sant Antoni Abat i la del pubillatge. Segons Romero, la celebració d'aquestes festivitats té dues finalitats: "Una és la de dinamitzar el comerç fent-lo partícep de la festivitat i l'altra la implicació de les entitats locals". "En definitiva i en compliment amb els objectius del Pla d'Acció Cultural aprovat a l'anterior mandat, la idea és arrelar el sentiment de pertinença, reforçant el sentiment de poble mantenint i fomentant les tradicions de la cultura popular i implicant-hi els agents locals", ha afegit el regidor.
Fotografia: elecció de la pubilla (1970) Arxiu Municipal Malgrat Fons: Antoni Poch.