Malgrat reforça la vigilància al delta de La Tordera

Última revisió 26-05-2020 11:39
22/05/2020

L’Ajuntament de Malgrat ha decidit reforçar la vigilància a la zona del delta de La Tordera, tancada des del 30 d’abril. I tot que no es permet l’accés, són moltes les persones que no respecten la prohibició i hi accedeixen. La Policia Local de Malgrat incrementarà la presència a la zona i se sancionarà a les persones que no respectin la prohibició. A més, es reforçaran les mesures per impedir poder accedir-hi.

Tota la zona està aïllada des que l'Ajuntament de Malgrat va tancar l'accés al delta el passat 30 d'abril i dies després també s’hi va sumar a aquesta decisió el consistori de Blanes. Actualment, és època de nidificació. Ahir l’alcalde de Malgrat, Joan Mercader, va proposar a l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, coordinar accions per impedir l’accés i reforçar la vigilància.

L’Ajuntament ha incrementat el nombre de tanques en l’accés del Camí de la Pomereda - per on hi accedeix gent tot i la prohibició- i la pròxima setmana es reforçarà encara més en altres punts. S’ha detectat, que la majoria de persones que accedeixen a la llacuna del delta ho fan des del costat de Blanes.

 

El seguiment d'un grup de naturalistes voluntaris 

Un grup de naturalistes voluntaris de Malgrat i pobles veïns en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient fan seguiment des de fa una setmana de la fauna present a la zona deltaica i les seves zones d'influència. La tasca d’aquest grup de voluntaris permet conèixer de primera mà i avaluar el procés que està vivint la flora i la fauna al delta de La Tordera.

Aquest grup de voluntaris fa observació i seguiment de les espècies de flora i fauna del delta. Un voluntari del grup de Ciència Ciutadana de l'Ajuntament, que és també membre del grup d'observació del delta, el malgratenc Javier Sánchez, va trobar la semana passada a la Platja de la Conca un peu de capironat marí (Reseda hookeri). Es tracta d'una espècie endèmica en perill d'extinció, considerada extingida a Catalunya, l'estiu del 2018 es va identificar a la platja de les dunes de Santa Susanna. El grup de voluntaris també ha trobat una posta d'ous de corriol (Charadrius sp). Cal destacar que aquesta au fa la posta a la sorra; al considerar- se una espècie amenaçada s'han de protegir els espais on s'alimenta i on fa la posta. Per aquest motiu, cal recordar a la ciutadania que des del mes de maig els gossos tenen prohibit l'accés a la platja i que l'espai delimitat amb cordes de la Platja de la Conca és un espai protegit i no s'hi pot accedir. Els agents rurals també fan seguiment a la zona i vetllen perquè es respecti la prohibició d'accedir-hi. 

Aquesta semana han nascut dos polls de corriol petit, en el vídeo es pot observar la mare i un dels polls.

Com a balanç de la primera setmana de seguiment de l'espai: s'han observat més de 40 espècies diferents de les que cal destacar pel grau de protecció que tenen; la gavina corsa, el corriol petit i el camanegre, bàldrigues cendroses, bàldriga balear, blauet, Corb marí emplomallat, Gavina capnegre, Martinet blanc, xatrac, ... i l'exemplar de Reseda (flora).

En la jornada de seguiment d’ahir dijous també es van observar 2 exemplars de tortuga de rierol i 1 serp de collaret; en la llacuna natural formada entre el riu La Tordera i el Rec Viver.