Malgrat s'afegeix un any més a la Setmana de la Prevenció de Residus, que promou el reciclatge dels tèxtils

Última revisió 10-11-2022 10:17
10/11/2022

La Regidoria de Medi Ambient organitza un any més activitats per commemorar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus porta per lema "Moda circular i sostenible. Generar residus és antiquat!". Es farà taller de costura creativa, mercat d'intercanvi de roba, un taller de demostració de cuina amb receptes de reaprofitament, i "Els encants de la mainada", entre d'altres.

Els tèxtils són la quarta categoria que exerceix una major pressió en l'ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l'habitatge i el transport, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Es calcula que menys de l'1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous tèxtils. Per respondre al repte, des de la Comissió Europea es treballa amb una estratègia global de la UE pels tèxtils, amb mesures per potenciar el percentatge de recollida selectiva, de reutilització i de reciclatge dels tèxtils. A Catalunya el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor al 15%, per això durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es donaran idees per allargar la vida d’aquest recurs.

La Regidoria de Medi Ambient ha programat diferents activitats per commemorar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que començaran el dijous 24 de novembre amb una deixalleria mòbil a les Peixateries Velles de 10:30 h a 13:30 h. La resta d'activitats de la campanya de sensibilització es concentrarà el dissabte 26 de novembre en el Parc de Can Campassol durant el matí, a partir de les 10 h i fins a la una del migdia. La jornada començarà a les 10 h amb un taller de costura creativa de la mà de la Fundació Solidança -a través d'una col·laboració amb la Diputació de Barcelona- i un Mercat d'Intercanvi de Roba. Les persones interessades a participar en aquest Mercat d'Intercanvi hauran de portar dies abans els tèxtils, que han d'estar en bon estat, a la Torre de la Vídua de Can Sala. En el moment de lliurar les peces de roba, rebran unes monedes, que porten per nom "CO2", que serviran per intercanviar-les per altres tèxtils el dia del Mercat d'Intercanvi. Els dies i els horaris per dipositar les peces de roba són: el dilluns 14 de novembre d'11 h a 13 h, el dimarts 15 de 17 h a 19 h; el dimecres 16, d'11 a 13 h; el dijous dia 17, de 17 a 19 h; el dilluns 21, d'11 h a 13 h, el dimarts 22, de 17 h a 19 h; el dimecres 23, d'11 h a 13 h i el dijous 24, de 17 h a 19 h. 

Una altra activitat que es farà el 26 de novembre és un taller de demostració de cuina amb receptes de reaprofitament a càrrec d'Els Espigoladors des de les 11:30 h i fins a les 13 h. A més, enguany també es farà la ja tradicional activitat d' "Els encants de la mainada", una fira per intercanviar joguines i llibres, des de les 10 h i fins a les 13 h.

Per participar en les activitats del dia 26 de novembre cal fer una inscripció al correu electrònic mediambient@ajmalgrat.cat

 

Campanyes de conscienció en els centres educatius

Paral·lelament, la Regidoria de Medi Ambient portarà a terme tres accions de sensibilització en els centres educatius de Malgrat de Mar. La continuïtat de la campanya "El mar comença aquí", el joc "Consum responsable. Residu 0" i la caravana pedagògica "SexTruck", que tractarà sobre la conscienciació de l'ecomenstruació amb Les Magranes. La "SexTruck" oferirà a joves i adolescentes un espai on qüestionar, experimentar, intercanviar opinions i descobrir tot allò relacionat amb les sexualitats, les afectivitats i els feminismes. Dins d’aquest espai itinerant, hi haurà un racó amb materials anatòmics dels òrgans reproductius i de plaer per descobrir el propi cos, un espai d’anticoncepció i prevenció de riscos, un espai sobre la menstruació, un altre sobre l’espermarquia, un racó de concepció, embaràs i naixements, informació sobre les ITG (Infeccions de Transmissió Genital), un altre racó dedicat a les noves tecnologies, a les diversitats sexuals i de gènere, una biblioteca amb una tria acurada de títols relacionats amb les sexualitats, les afectivitats i els feminismes, i un espai de projecció audiovisual amb recursos de qualitat. 

 

Els objectius de la campanya

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar accions de sensibilització per prevenir els residus: 

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Setmana Europea de la Prevenció de Residus
Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Foto: AjMalgrat.