Nou gran mural en el pàrquing de l'estació de tren, on hi havia l'antic sindicat, dedicat a la dona pagesa

Última revisió 07-11-2022 14:39
07/11/2022

El govern municipal continua el seu projecte de crear grans murals a diferents indrets del poble per aportar valor afegit a l'espai urbà, fomentar l'esperit crític i transmetre missatges de caràcter social. Avui s'ha posat en marxa el procés de creació d'un gran mural a la paret del costat de Blanes de l'aparcament de l'estació de tren, on hi havia l'antic sindicat. Estarà dedicat a la dona pagesa i es preveu inaugurar-lo a final del mes de novembre. L'equip de la productora d'art urbà Rebobinart, que gestiona la creació del mural, va organitzar dijous passat una sessió participativa amb dones pageses de Malgrat, els Amics de l'Arxiu i alumnes del cicle agrari de l'Institut Ramon Turró, la qual ha servit d'inspiració a l'artista Mohamed L'Ghacham, que és l'encarregat de crear l'obra.

Després de la creació de dos grans murals en l'Espai Neus Català, dedicats a la figura de la supervivent dels camps de concentració nazis, lluitadora infatigable contra la dictadura i activista de la memòria històrica i el feminisme, el govern municipal ha encarregat la creació d'un altre gran mural artístic. Serà a les parets de l'estació de tren del costat de Blanes i estaran dedicats a la dona pagesa.

Prèviament a l'inici dels treballs de creació del mural d'avui, es va organitzar una sessió participativa dijous passat al Centre Cívic. L'alcaldessa, Sònia Viñolas, va obrir la trobada, en la qual van participar dones pageses de Malgrat, membres de l'Associació Amics de l'Arxiu i professors i alumnes del cicle agrari de l'institut. També va prendre part la periodista Laura Sala, autora del llibre Terra de dones. Pageses de Catalunya i l'artista que dona vida als dos murals. Aquesta sessió per intercanviar experiències i reflexions ha estat la inspiració per a Mohamed L'Ghacham per donar forma a l'obra dedicada a la dona pagesa. 

Rebobinart -que també va gestionar la producció dels murals de l'Espai Neus Català- ha batejat aquesta iniciativa amb el nom de Murmurs, que posa en valor les particularitats de cada espai, reflexiona i fa de l'art urbà un altaveu de reivindicació i canvi. 

Mohamed L’Ghacham (1993)  és un pintor i muralista resident a Mataró (Barcelona) i nascut a Tànger (Marroc). Des del seu primer contacte amb les arts plàstiques a través del grafiti, l’artista ha anat desplaçant-se cap a un estil de pintura classicista inspirada pels grans mestres de la història. Tot utilitzant els tons bruns i terrosos del Segle d’Or espanyol i les composicions tradicionals, l’Ghacham resignifica aquestes formes des del gest del muralisme més contemporani, en una hibridació de tècniques que no és gens habitual en l’art urbà de gran format. El seu imaginari visual centrat en la quotidianitat i el detall l’han convertit en un artista amb projecció internacional, amb una obra present a països com els Estats Units, Itàlia o França. 

 

Treballs mur dona i pagesia
Imatge d'aquest migdia, de l'inici dels treballs de creació del nou gran mural. Foto: AjMalgrat.