El grup d'investigació de meduses i altres animals gelatinosos de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC (Barcelona) va oferir dimecres una xerrada informativa al Centre Cívic. Els experts van explicar quines són les espècies més habituals a les platges de la zona i també com actuar en cas de picada. A la xerrada hi van assistir majoritàriament personal del servei de vigilància, salvament i socorrisme de Malgrat i altres municipis com Pineda de Mar, Sant Pol de Mar i Premià de Mar.
La xerrada, organitzada per l'Ajuntament de Malgrat de Mar, va servir per informar sobre com són les meduses, quin és el seu cicle vital, com es mouen i quins són els efectes de les picades. També es va explicar que les espècies més habituals a les platges de la zona són la Pelagia noctiluca, la Rizhostoma pulmo i la Cotylorhiza tuberculata. Fins ara, hi ha hagut poca presència de meduses a les platges de Malgrat. El servei de vigilància i salvament només ha atès dues picades de medusa aquesta temporada d'estiu.
Les dues expertes de l'Institut de Ciències del Mar, que van oferir la xerrada, van informar sobre els diferents tipus de picades i també sobre els protocols d'actuació en cada cas. Com a norma general, van dir que s'ha d'aplicar aigua salada, no s'ha de fregar la zona afectada, s'ha d'extreure amb pinces si queden fragments residuals i que cal aplicar gel, embolicat amb roba o una tovallola fina, mai directament a la pell. També es va explicar que l'orina no va bé per a les picades de medusa, tot i que, és un remei popular molt estès.
Durant la xerrada també es va explicar el Projecte Medusa, que porta a terme l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona i amb el qual hi col·laboren els ajuntaments, aportant dades diàriament sobre la presència o no de meduses a les seves platges, així com d'altres dades sobre l'aigua de mar. En relació a aquesta informació, també es va parlar del funcionament de l'App per a smartphone Medjelly que informa sobre els avistaments de meduses a la costa catalana.
És el segon any consecutiu que l'Ajuntament de Malgrat de Mar organitza una xerrada informativa sobre meduses amb l'objectiu d'establir un any més la col·laboració entre socorristes, ciutadans i científics per a l'estudi d'aquests animals, així com també informar als ciutadans d'una temàtica d'alt interès social.
Per a més informació sobre meduses: www.medjelly.com www.jellyrisk.eu www.ajmalgrat.cat