Senyalitzen la "Ruta de la Guerra Civil al Maresme" a cinc indrets de Malgrat

Última revisió 13-03-2023 14:01
13/03/2023

El Consell Comarcal del Maresme ha iniciat la senyalització de la "Ruta de la Guerra Civil al Maresme", que s'inaugurarà el pròxim 24 de març. Ha començat a fer-ho per Malgrat de Mar amb la col·locació dels panells informatius a cinc escenaris de la Guerra Civil. Malgrat està inclosa en dos dels tres itineraris que té la ruta: el de la "Defensa de la costa" i el de "Reraguarda i front". Aquest projecte comarcal, amb el qual l'Ajuntament col·labora, té com a objectiu recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

Els cinc indrets de Malgrat senyalitzats en la Ruta de la Guerra Civil al Maresme són: el monument del 'Parc de la Solidaritat' en homenatge als brigadistes internacionals, la bateria de costa del Parc del Castell, la Torre de l'Esquena -que havia estat seu del comitè de guerra-, l'escola Maristes-Sant Pere Chanel -que va ser seu del comitè antifeixista-, i l'escola Vedruna -seu de la CNT i per a refugiats. 

El monument i la bateria formen part de l'itinerari Defensa de la costa de la ruta i els altres tres, del Reraguarda i front. El tercer itinerari de la ruta és el de les Ambaixades, que a Malgrat de Mar no té parada. 

 

Deu municipis de la comarca

La Ruta de la Guerra Civil al Maresme és un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Maresme que inclou la senyalització dels punts de la Guerra Civil en deu municipis: Argentona, Caldes d'Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar. 

El projecte, en el qual participen deu dels trenta municipis de la comarca, inclou senyalitzar tots els elements de la Guerra Civil al Maresme i construir un Centre d’interpretació que s’ubicarà a Santa Susanna. A  més, s'ha dissenyat una plataforma digital que permet, a través d’una APP, seguir qualsevol dels 3 itineraris temàtics en els quals es vertebraran els espais i elements que es conserven de la Guerra Civil a la comarca.

El pressupost total ascendeix a 673.074, el 50% del qual queda cobert per la subvenció atorgada per la Generalitat dins la Convocatòria 2019 de subvencions als ens locals per al desenvolupament de Plans de Foment Territorial del Turisme. El 50% restant ha estat aportat pels 10 municipis maresmencs que hi participen.

 

La ruta en 3 itineraris

  • Itinerari de la Defensa de la Costa

Aquest itinerari contempla un recorregut per tots els elements de defensa de la costa,. Durant la Guerra Civil, totes les poblacions costeres van comptar amb defenses per intentar evitar un possible desembarcament de tropes franquistes. Les més nombroses van ser les trinxeres i els nius de metralladores, però també bateries de costa i llocs d’observació. Encara es conserva un bon nombre de nius de metralladores, la visita dels quals s’incorporarà en aquest recorregut.

Es senyalitzen elements patrimonials a Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna i Vilassar de Mar.

  • Itinerari de la Reraguarda i el Front

Senyalitza els emplaçaments i edificis més emblemàtics que van tenir una significació especial durant el conflicte. 

El Maresme va habilitar hospitals i les fàbriques van reconvertir la seva producció per la guerra. També les poblacions de la comarca van patir els bombardeigs aeris, fet que va provocar la construcció de refugis antiaeris.

Es senyalitzen elements patrimonials d’Argentona, Calella, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar

  • Itinerari de les Ambaixades

Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar van acollir durant el conflicte diferents delegacions diplomàtiques que van fugir dels perills de Barcelona.

Aquest itinerari anirà descobrint a on s’hi van instal·lar amb senyalització a Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt

 

Ruta Guerra Civil
Imatge del panell informatiu al Chanel, col·locat aquest matí. Foto: AjMalgrat.