Sessió de treball del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català, aquest divendres

Última revisió 26-07-2022 10:16
26/07/2022

La Regidoria de Cultura organitza una sessió informativa i deliberativa del Pacte Nacional per la Llengua sobre el futur del català aquest divendres 29 de juliol a les 18 h a la sala d'actes Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal. El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte del govern de la Generalitat per reflexionar sobre la situació del català i recollir propostes de millora, a través un procés participatiu, incloent-hi els màxims agents polítics i socials possibles.

 

La regidora de Cultura, i quarta tinent d'alcaldessa, Lurdes Borrell, ha explicat que serà una reunió informativa i deliberativa oberta a la ciutadania per debatre al voltant de la situació de la llengua catalana i fer propostes de millora. Ha detallat que el passat mes de juny es va fer una sessió de presentació del Pla Nacional per la Llengua a Mataró i que Malgrat es va postular per acollir una sessió de treball. Lurdes Borrell ha afirmat que s'ha convidat a participar en la sessió de divendres a l'Arxiu a associacions i entitats del poble, així com a tota la ciutadania. La sessió serà conduïda i dinamitzada per tècnics de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat.

Des del passat mes de febrer i fins a mitjans de setembre, el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es vertebra a partir de sessions de presentació en els territoris com Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, l'Hospitalet del Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vilafranca del Penedès. La previsió és que a la tardor d'enguany s'assoleixi un acord en el marc del grup de treball del Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés ha de conduir a la signatura el pròxim mes de desembre d'un document, que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal. 

Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística transversal, participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.

Pacte Nacional per la Llengua
Pacte Nacional per la Llengua. Foto: Generalitat de Catalunya