L'Ajuntament ha elaborat i publicat un mapa de la cobertura vegetal de Malgrat de Mar per visualitzar l'estat dels espais verds per poder planificar millor la seva gestió. Aquest plànol permet veure des del cel l'estat de salut de tots els espais verds de Malgrat. És una mena de radiografia que s'obté a través d'imatges de satèl·lit. El mapa ha estat elaborat pel Sistema d'Informació Geogràfica de l'Ajuntament a partir de dades dels Serveis en el Territori i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Aquest mapa fa servir l'índex de vegetació de diferència normalitzada, que és una mesura científica estandarditzada que quantifica la densitat i la salut de la vegetació, utilitzant la llum reflectida per les plantes. És com un termòmetre per a les plantes i la informació es tradueix en una escala de colors que va des del vermell, que són zones sense vegetació o amb materials artificials fins al verd intens, que és on hi ha verd molt dens i sa.
En el mapa les zones que apareixen en tons més groguencs indiquen predomini de sòls nus, els verds clars mostren vegetació dispersa, com jardins o parcs amb poca densitat d'arbres, i els verds foscos revelen les zones amb vegetació més abundant. A més, el mapa quantifica el percentatge de vegetació per zones del municipi, oferint dades precises sobre la qualitat de la cobertura vegetal de diferents zones de tot el terme municipal.
El sector amb més qualitat i quantitat de verd és la Balconada amb un 99,3% i els que menys, el Passeig Marítim amb un 25,3% i el centre amb un 25,5%.
Una eina per combatre el canvi climàtic
Aquest mapa té moltes aplicacions per afrontar els reptes del canvi climàtic. Quan arriben les onades de calor, les zones verdes actuen com a refugis climàtics naturals. El mapa permet identificar ràpidament quins barris tenen menys vegetació i, per tant, són més vulnerables a les altes temperatures.
A més, l'eina inclou una funció especial per analitzar si els diferents barris compleixen la "regla 3-30-300", una recomanació internacional per a ciutats sostenibles. Aquesta regla estableix que des de qualsevol habitatge s'haurien de veure almenys 3 arbres, el barri hauria de tenir un 30% de cobertura vegetal, i no s'hauria de caminar més de 300 metres per arribar a un parc.
Gestió intel·ligent dels espais verds
Aquest mapa suposa per al Servei Municipal d'Espais Verds una eina equiparable a tenir un dron observador de l'estat de tots els parcs i jardins. Poden detectar ràpidament si alguna zona està patint estrès hídric, si hi ha plagues que afecten la vegetació, o si les plantacions noves s'estan adaptant bé.
La publicació de futures edicions actualitzades del mapa permetrà fer un seguiment temporal: comparant les imatges de diferents anys i veure com evolucionen els espais verds, quines zones han millorat i quines han empitjorat. Això és especialment útil per avaluar l'efectivitat de les polítiques de renaturalització urbana.
Transparència i participació ciutadana
L'Ajuntament posa a disposició de la ciutadania aquest mapa. Qualsevol veí pot consultar l'estat de la vegetació del seu barri. El mapa també mostra la ubicació exacta de tots els arbres catalogats del municipi. El mapa de la cobertura vegetal és una finestra oberta a la natura urbana que convida els ciutadans a redescobrir i cuidar millor els espais verds del seu poble.